ZUPY JARZYNOWE

Włoszczyznę umyć, obrać, opłukać, pokrajać w paski, zalać wrzącą wodą i gotować. Buraki umyć, obrać, opłukać, pokrajać w paski lub utrzeć na tarce, dodać do włoszczyzny ugotować. Botwinę umyć i pokrajać, dodać do włoszczyzny buraków, ugotować. Śmietanę rozmieszać z mąką, a następnie z niewielką ilością gorącej zupy, wlać do zupy, zagotować. Gotową zupę doprawić do smaku solą, cukrem, kwasem. Przed podaniem dodać umyty, drobno pokrajany zielony koperek. Ziemniaki ugotować w całości, podać oddzielnie z usmażoną słoniną. Poprzedniego dnia fasolę opłukać i namoczyć w przegotowanej wodzie. Fasolę ugotować w tej samej wodzie, w której się moczyła. Włoszczyznę i buraki umyć, obrać, opłukać, pokrajać w paski, zalać wrzącą wodą i ugotować. Odcedzic wywar. Śmietanę rozmieszać z mąką, dodać niewielką ilość gorącego wywaru, wlać do wywaru, zagotować. Doprawić do smaku solą, cukrem, octem, połączyć z fasolą. Uwaga: jeżeli barszcz straci kolor, można przed odcedzeniem wywaru dodać do niego surowy utarty burak.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *