ZWIĄZKI CHEMICZNE TEŻ SĄ GROŹNE

Istnieje wiele możliwości zatrucia różnymi związkami chemicznymi szkodliwymi dla zdrowia. Mogą się one dostać z naczyń i narzędzi pracy zrobionych z nieodpowiedniego materiału (np. ołów, miedź, cynk, niektóre tworzywa sztuczne). Dlatego nie należy przetrzymywać produktów i sporządzać posiłków w naczyniach cynkowych, ocynkowanych, miedzianych. Naczynia cynkowe mogą być używane jedynie do przetrzymywania wody. Naczyń ołowianych wprawdzie nie mamy, ale ołów jest używany do lutowania, jako dodatek do cyny, którą pobiela się naczynia może on występować w polewie  źle wypalonych garnków glinianych. Jeżeli na obóz zabieramy naczynia ocynowane (np. kotły) powinniśmy zwrócić się do stacji sanitarno-epidemiologicznej, aby sprawdzono, czy pobrała nie zawiera nadmiaru ołowiu. Nowe naczynia gliniane należy przed użyciem wygotować w wodzie z octem. Szkodliwe związki chemiczne mogą się dostać do produktu czy potrawy przy stosowaniu środków owadobójczych czy trucizn do walki z gryzoniami. W harcerskiej kuchni stykamy się z nimi raczej rzadko, ale jeśli kiedykolwiek będziemy je stosować musimy pamiętać, że artykuły żywnościowe należy usunąć z pomieszczeń w których przeprowadza się odmuszanie, a naczynia ,i sprzęt muszą być po akcji dokładnie wyszorowane.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *