man and woman cooking

Przepisy na domowy kebab: krok po kroku

Kebab to jedno z ulubionych dań fast foodowych, które często sięgamy po nie tylko w drodę do domu po pracy czy na imprezie ze znajomymi. Ale czy wiesz, że możesz łatwo przygotować smaczny kebab w domu? W tym artykule podzielimy się z Tobą przepisem na domowy kebab krok po kroku, który sprawi, że zaskoczysz swoich gości i zasmakujesz prawdziwego kulinarnego raju!

Składniki potrzebne do przygotowania kebaba:

Aby przygotować domowego kebaba, będziesz potrzebował następujących składników:

  • 500g mielonego mięsa (wołowego, drobiowego lub mieszanki obu)
  • Płaski chleb pita
  • Pół cebuli
  • Pół papryki czerwonej
  • Pół papryki zielonej
  • Oliwa z oliwek
  • Koperek lub natka pietruszki
  • Przyprawy do mięsa np. papryka, kumin, czosnek
  • Sos czosnkowy

Przygotowanie mięsa na kebaba:

  1. Rozgrzej patelnię i podsmaż posiekaną cebulę.
  2. Dodaj mięso do cebuli i smaż aż do momentu, gdy będzie dobrze przysmażone.
  3. Dodaj przyprawy do mięsa według własnego smaku – możesz eksperymentować z różnymi kombinacjami.
  4. W międzyczasie pokrój paprykę w paski i dodaj do mięsa – chwilę podsmażaj razem.
  5. Gdy mięso będzie gotowe, odstaw je na bok, aby ostygło.

Składanie kebaba:

  1. Na chlebie pita rozsmaruj sos czosnkowy.
  2. Dodaj porcję mięsa z warzywami.
  3. Posyp drobno posiekanym koperkiem lub natką pietruszki.
    4. Złóż chleb pita na pół, tak aby farsz był dobrze zawinięty.
  4. Delikatnie uformuj kebaba, aby wszystkie składniki się ładnie połączyły.

Podawanie kebaba:

Kebab najlepiej podawać gorący, tuż po przygotowaniu. Możesz do niego dodatkowo podać surówki, sosy, frytki czy sałatki – wszystko zależy od Twoich preferencji smakowych. Nie zapomnij również o kawałku cytryny, który doda wyrazistości smaku!

Dzięki tym prostym krokom możesz cieszyć się domowym kebabem o każdej porze dnia i nocy. Zaskocz swoich bliskich i gości tym wyśmienitym daniem, które wcale nie musi być kojarzone tylko z fast foodem. Odkryj radość gotowania w domowym zaciszu i rozkoszuj się smakiem, który samemu przygotowałeś. Smacznego!