person preparing cooked dish

Grille to nie tylko stek i kiełbasa! Jeśli chcesz zaskoczyć swoich gości smacznymi i zdrowymi przekąskami na grilla, koniecznie wypróbuj poniższe przepisy. Dzięki nim Twoje grillowanie stanie się jeszcze bardziej aromatyczne i oryginalne.

Grillowane warzywa z dipem jogurtowym

Grillowane warzywa to świetna opcja dla wegetarian. Możesz przygotować je w szybki i prosty sposób, a smakują wyśmienicie także miłośnikom mięsa. Świeże warzywa, takie jak cukinia, papryka, pomidory czy bakłażan, idealnie komponują się z dipem jogurtowym. Wystarczy pokroić warzywa na plastry, posmarować oliwą, posypać ulubionymi przyprawami i grillować aż będą miękkie. Do tego przygotuj jogurt naturalny wymieszany z czosnkiem, sokiem z cytryny i świeżymi ziołami. Gotowe!

Krewetki grillowane w marynacie z czosnkiem i cytryną

Krewetki to świetna przekąska na grillu. Oprócz tego, że są szybkie w przygotowaniu, są również pełne białka i niskokaloryczne. Polecam przygotować je w marynacie z czosnkiem, cytryną, oliwą i świeżymi ziołami. Po kilku minutach grillowania będą soczyste i aromatyczne. Podawaj je z kawałkiem cytryny i ulubionym sosem.

Grillowany camembert z żurawiną

Jeśli chcesz zaserwować coś bardziej wykwintnego na grillu, spróbuj grillowanego camemberta z żurawiną. Ten przysmak z pewnością zachwyci Twoich gości swoim harmonijnym smakiem. Wystarczy opakować camemberta w folię aluminiową, dodać garść żurawiny i orzechów, a następnie grillować przez kilka minut. Podawaj z chrupiącym chlebem lub paluszkami grissini.

Kurczak w marynacie z miodem i musztardą

Kurczak to klasyka na grillu, ale tym razem przygotuj go w zupełnie nowy sposób. Marynata z miodem, musztardą i czosnkiem nada mięsu wyjątkowego smaku i aromatu. Pokrój filety kurczaka na kawałki, zamarynuj je na kilka godzin, a następnie grilluj do momentu, aż będą chrupiące na zewnątrz i soczyste w środku. Podawaj z ulubionym sosem barbecue i świeżą sałatką z pomidorów.

Grillowane banany z czekoladą i orzechami

Jeśli chcesz zaskoczyć swoich gości na słodko, przygotuj grillowane banany z czekoladą i orzechami. To szybka i łatwa do zrobienia przekąska, która z pewnością zadowoli wszystkich łasuchów. Pokrój banany na pół, wrzuć do środka kawałki ulubionej czekolady i posyp orzechami. Grilluj przez kilka minut, aż czekolada się roztopi. Podawaj z gałką lodów waniliowych i świeżą miętą.

Kiełbaski z papryką i cebulą

Kiełbaski na grillu to klasyka, ale tym razem podaj je w towarzystwie papryki i cebuli. Skroj warzywa na plastry, a następnie grilluj razem z kiełbaskami, aż wszystko będzie dobrze zarumienione. Podawaj z chrupiącym pieczywem i ulubionym sosem musztardowym. To prosta, ale zawsze pyszna przekąska, która zawsze cieszy się dużym powodzeniem wśród gości.

Grillowany ananas z miętą i miodem

Na koniec proponuję przekąskę, która zaskoczy wszystkich – grillowany ananas z miętą i miodem. Pokrój ananasa w plastry, a następnie delikatnie grilluj aż będą lekko karmelizowane. Posyp świeżo posiekaną miętą i polej miodem. Podawaj z kawałkiem lodów waniliowych lub jogurtem naturalnym. To słodka i orzeźwiająca przekąska, która idealnie komponuje się z letnimi grillowaniami.

Mam nadzieję, że powyższe przepisy skradną serca Twoich gości i sprawią, że Twoje grillowanie będzie niezapomniane. Odkryj nowe smaki i ciesz się pysznymi i zdrowymi przekąskami na grillu!