Chcąc otworzyć własną restaurację, musimy przede wszystkim znaleźć odpowiednie miejsce na tego typu lokal. Najlepiej, żeby było ono usytuowane w większym mieście, dzięki czemu będziemy mieli szansę na uzyskanie znacznie większej ilości klientów niż na przykład w małej wsi, która znajduje się na drugim końcu Polski. Kolejną ważną kwestią będzie uzyskanie stosownych pozwoleń w urzędzie miasta. Trzeba także udać się do sanepidu, który w określonym terminie przeprowadzi kontrolę lokalu i zatwierdzi możliwość jego otwarcia. Niezbędne w tym przypadku będą oczywiście także zakupy. Przede wszystkim powinniśmy zakupić niezbędne wyposażenie gastronomii. Można do niego zaliczyć z pewnością meble kuchenne, różnego rodzaju sprzęty AGD, takie jak chociażby pięć, kuchenka mikrofalowa, czy też na przykład lodówka i zamrażarka. Z pewnością w pomieszczeniu restauracyjnym przydadzą się także stoliki i krzesła dla gości i na przykład małe bukieciki we flakonikach, które będą służyły jako ozdoba podczas spożywania posiłków.