person slicing green vegetable in front of round ceramic plates with assorted sliced vegetables during daytime

Podwieczorek lub drugie śniadanie, nie powinien być traktowany po macoszemu. Najczęściej dajemy bułkę z jakimś mało wartościowym dodatkiem jak marmolada lub dżem. A tymczasem pieczywo powinno być mieszane, a dodatki do niego urozmaicone. Jako uzupełnienie posiłku powinniśmy podawać różne napoje (mleko, mleko z owocami, napój z serwatki, kwas chlebowy, napój z owoców itd.) oraz w miarę możliwości owoce czy warzywa. Dla przykładu porównajmy jeszcze dwa jadłospisy dzienne. Jeden jest źle zaplanowany, drugi natomiast posiada wszystkie omówione powyżej zalety. I, oczywiście, tylko tein drugi może nam służyć jako przykład. Ucząc się układania jadłospisów, musimy pomówić o pewnej ważnej sprawie, a mianowicie. Często słyszy się narzekanie na brak pieniędzy, które podobno mają jeszcze i tę brzydką wadę, że rozchodzą się. Mądrzy gospodarze mówią inaczej: wystarczy planować dochody i wydatki, nie kupować rzeczy zbędnych, tylko dlatego że akurat wpadły w oko. Każdy zakup, a więc również i zakup produktów żywnościowych, powinien być najpierw właściwie zaplanowany, a potem zrealizowany zgodnie z planem.