person holding stainless steel round tray with food

Jeśli odwiedziliście Państwo Chiny lub po prostu kochacie chińską kuchnię, to na pewno macie swoje ulubione dania. Dzisiaj przybliżę Wam przepisy na klasyczne dania chińskie, które możecie przygotować w swojej własnej kuchni. Gotowi na kulinarne podróże do Dalekiego Wschodu?

Kaczka po pekińsku

Kaczka po pekińsku to jedno z najbardziej znanych dań chińskich na całym świecie. Aby przygotować tę potrawę, potrzebujemy oczywiście kaczki, która jest wcześniej smażona, a następnie duszona z dodatkiem aromatycznych przypraw. Kaczka po pekińsku najlepiej smakuje podana z kaczym sosem i plastrami ogórka oraz cebuli.

Krewetki po kantońsku

Krewetki po kantońsku to danie, które z pewnością przypadnie do gustu miłośnikom owoców morza. Aby przygotować tę potrawę, potrzebujemy świeżych krewetek, które są smażone z warzywami w delikatnym sosie. Krewetki po kantońsku najlepiej podać z ryżem, jako główne danie lub jako dodatek do innej potrawy.

Zupa won ton

Zupa won ton to jedno z najbardziej popularnych dań chińskich. Aby przygotować tę aromatyczną zupę, potrzebujemy bulionu drobiowego, wontonów (małych pierożków) oraz warzyw takich jak marchew, cukinia czy por. Zupa won ton doskonale rozgrzewa w chłodne dni i idealnie komponuje się z dodatkiem sosu sojowego i świeżej kolendry.

Kraby z czosnkiem i ostrą papryką

Kraby z czosnkiem i ostrą papryką to danie dla tych, którzy lubią pikantne potrawy. Aby przygotować tę potrawę, potrzebujemy krabów, czosnku, ostrej papryki, sosu sojowego oraz innych aromatycznych przypraw. Kraby z czosnkiem i ostrą papryką najlepiej smakują podane podczas rodzinnych uroczystości lub spotkań ze znajomymi.

Kung Pao Chicken

Kung Pao Chicken to jedno z najbardziej lubianych dań chińskich na całym świecie. Aby przygotować to aromatyczne danie, potrzebujemy kurczaka, orzeszków ziemnych, czerwonej papryki, cebuli oraz sosu hoisin. Kung Pao Chicken najlepiej smakuje podane z dodatkiem ugotowanego ryżu lub makaronu.

Chlebki dim sum

Chlebki dim sum to tradycyjny przekąska chińska, która składa się z małych, parowanych bułeczek wypełnionych mięsem, warzywami lub innymi dodatkami. Chlebki dim sum doskonale pasują jako przystawka lub dodatek do obiadu. W Chinach podawane są też w restauracjach jako ulubione danie z małymi porcjami wysyłanymi pod różnymi cennikami.

Smażone lody po chińsku

Smażone lody po chińsku to deser, który zaskoczy was swoim nietypowym smakiem i konsystencją. Aby przygotować ten nietypowy deser, potrzebujemy loda waniliowego, jajek, mąki oraz oleju do smażenia. Smażone lody po chińsku podaje się z dodatkami jak miód, posiekane orzechy lub kluski ryżowe jako wariacja na temat tradycyjnego deseru.