Sos bez tego składnika nie będzie tak smaczny

W kuchennych potyczkach dość ważnym jest, żeby używać wysokiej jakości składników. Jest to o tyle ważne, by jakość wykonania posiłku była zdecydowanie wyższa i posiadała wiele walorów smakowych. Sos w większości posiłków pełni rolę dopełniacza – czy to smakowego, czy to całości konsystencji. Nie da się ukryć, że ile kucharek tyle sposobów na przygotowanie sosu. Niektórzy stawiają pewną kartę na używanie zagęszczaczy, mącznych dodatków lub zabielania śmietaną. I właśnie w przypadku śmietany istnieje pewna zagwozdka, a mianowicie – jaka śmietana będzie odpowiednia do przygotowania idealnego sosu? Możliwości może być mnóstwo, a są one opisane poniżej.

Jakie składniki stoją za przygotowaniem idealnego sosu?

Niektóre potrawy w kuchni i ich receptura są owiane nie lada tajemnicą. Wszystko dlatego, że każda kucharka ma swoje indywidualne podejście do tematu gotowania. Idealny sos jednak opiera się na odpowiednich składnikach, z których najważniejszym jest śmietana, mąka oraz odpowiednie proporcje wody. Jaką śmietanę użyć, by potrawa przygotowana przez nas miała wysoką wartość smakową? O tym przeczytasz poniżej

Używanie dekalogu kuchennego w przypadku przygotowania sosów mówi, że najbardziej odpowiednią śmietaną do jego przygotowania jest śmietana o wartości tłuszczu 10-18 procent. Pozwala to na zachowanie odpowiedniej konsystencji sosu i na dodatek, nie jest on zważony. Nie da się ukryć, że to wielki blamaż dla każdej kucharki – zważony sos trzeba robić od początku.

Istnieje również opcja wykorzystania śmietany o zawartości tłuszczu w granicach 30 procent. Dzięki wysokiej zawartości tłuszczu ta śmietana może dać podwaliny do idealnego sosu – dzięki temu sos będzie klarowny, gładki i jego konsystencja będzie perfekcyjna. Doskonały sos jest idealnym uzupełnieniem całego dania, a czasem od jakości sosu jest zależny smak całej potrawy.

Słodka śmietanka 30 do sosu jest dobrym dodatkiem, ponieważ oprócz wartości procentowej tłuszczu dostarcza również walorów smakowych.

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *